Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Adina Sardare
În contextul pandemiei COVID-19, autoritățile publice adoptă o serie de măsuri cu caracter excepțional, în domeniul social și economic, menite să contribuie la limitarea răspândirii infecției, cu impact asupra circulației persoanelor și a bunurilor/mărfurilor, măsuri ce impun anumite obligații și pentru firme, cu consecințe de natură penală în cazul nerespectării acestora, în sensul atragerii răspunderii penale a firmei.
Codul penal reglementează, la alin. 2 al art. 352, infracțiunea de zădărnicire a combaterii bolilor, potrivit căreia:
“Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă fapta a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani. (…)
(4) Dacă fapta prevăzută în alin. (2) este săvârșită din culpă, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.
(5) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
(6) Dacă prin faptele prevăzute în alin. (1) și alin. (2) s-a produs moartea uneia sau mai multor persoane, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 12 ani și interzicerea exercitării unor drepturi”.
În cazul persoanelor fizice care nu respectă măsurile speciale de prevenire impuse de către autorități, incidența infracțiunii mai sus menționată este clară, dovadă fiind în acest sens multitudinea de dosare penale deschise în contextul pandemiei cu acest nou virus. Este important de precizat faptul că această infracțiune poate fi incidentă inclusiv în cazul firmelor.
Vom detalia succint situațiile în care firmele ar putea cădea sub incidența acestei infracțiuni, în raport de care trebuie avute în vedere următoarele aspecte:
1. Infracțiunea presupune existența unui cadrul legal, care atribuie faptei concrete caracterul de faptă prevăzută de legea penală. În perioada la care ne raportăm, cadrul legal este constituit de măsurile concrete privitoare la prevenirea sau combaterea infecției cu noul coronavirus adoptate de către autoritățile publice competente.
Pentru a fi incidentă eventuala răspundere penală a firmelor, este necesar ca aceste măsuri să fie destinate spre a fi aplicate/ implementate de către anumite societăți. Un exemplu de măsură impusă de către autorități este obligația comercianților de a adopta măsuri destinate evitării formării cozilor de persoane, obligația de a nu organiza evenimente cu participarea unui anumit număr de persoane, precum și obligația societăților cu peste 99 angajați (obligație pentru sectorul de stat și recomandare pentru sectorul privat) de a decala programul de lucru al acestora, pentru a evita supraaglomerarea transportului în comun.
De asemenea, evoluția pandemiei pe teritoriul României a determinat autoritățile să impună firmelor, cu un anumit specific al activității, întreprinderea și altor măsuri cu privire la activitatea lor sau a angajaților lor (inclusiv închiderea unor puncte de lucru sau suspendarea temporară a activității) și este important de reținut faptul că nerespectarea acestora măsuri poate determina deschiderea unui dosar penal pentru firmă.
2. Săvârșirea infracțiunii menționate și incriminate de către Codul penal produce un rezultat, o consecință materială care, așa cum am arătat, poate fi vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane sau chiar moartea uneia sau mai multor persoane.
Prin urmare, nerespectarea unei măsuri privitoare la prevenirea sau combaterea infectării cu noul coronavirus constituie infracțiune doar dacă această nerespectare a avut ca urmare răspândirea infecției cu noul coronavirus, adică a fost infectată cel puțin o persoană.
Pentru a fi la adăpost de eventualele sancțiuni penale, companiile sunt îndemnate să adopte
– măsurile impuse de autorități și
– măsuri suplimentare de protecție a angajaților lor, în condițiile în care acestea se impun.
3. Pe fondul evoluției infecției cu noul coronavirus, în cazul persoanelor juridice care au contribuit la răspândirea acestui virus prin nerespectarea măsurilor de prevenire adoptate, pot fi incidente și alte infracțiuni, precum cea de vătămare corporală sau vătămare corporală din culpă, loviri sau alte violențe etc.
4. Acele persoane la care s-a răspândit noul coronavirus se pot constitui parte civilă în dosarele penale deschise și pot solicita despăgubiri pentru toate prejudiciile suferite, în condițiile legii civile. Având în vedere că infectarea cu noul coronavirus poate cauza inclusiv decesul persoanelor vulnerabile, despăgubirile solicitate pot fi foarte mari.
Față de aspectele menționate și raportat la viteza foarte mare de răspândire pe teritoriul României a infecției cu noul coronavirus, firmele trebuie să se informeze în permanență cu privire la măsurile de prevenire și combatere adoptate de autoritățile publice și să respecte aceste măsuri, pentru a evita, pe cât posibil, răspândirea virusului și aplicarea sancțiunilor drastice reglementate de lege.