Proiect cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020
Autor: Sorin Gheorghiu
Una dintre modalitățile de stimulare a dezvoltării antreprenoriatului în rândul femeilor din sectorul întreprinderilor mici și mijlocii o constituie programul cunoscut sub denumirea „Femeia Antreprenor”.
Autoritățile guvernamentale, prin Ministerul pentru Mediul de Afaceri, au pe agenda de lucru creionarea procedurilor pentru implementarea în anul 2020 a unei serii de programe de finanțare a dezvoltării IMM-urilor. Acestea ar urma să fie definitivate și publicate, în vederea accesării în limita prevederilor bugetare asumate.
Femeia Antreprenor. Obiectivul principal al acestui program îl constituie stimularea și sprijinirea demarării și dezvoltării structurilor economice private înființate de către femei, promovarea unui sistem de informare și instruire, care să faciliteze mobilitatea femeilor pe piața forței de muncă și dezvoltarea aptitudinilor antreprenoriale ale acestora în scopul implicării lor în structuri economice private. Schema de minimis va urmări în principal îmbunătățirea performanțelor întreprinderilor existente conduse de femei, stimularea autoangajării și creșterea numărului de femei întreprinzător și dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale.
Programul de dezvoltare a activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață. Obiectivul principal al acestui program îl constituie sprijinirea operatorilor economici, societăți și societăți cooperative, prin facilitarea accesului la finanțare în scopul îmbunătățirii
performanțelor economice și tehnice ale acestora, urmărind adaptarea la cerințele determinate de statutul României ca stat membru al Uniunii Europene, prin creșterea nivelului de competitivitate, crearea și menținerea locurilor de muncă, sporirea protecției consumatorilor și securității alimentare. Această schemă de ajutor de minimis urmărește întărirea capacității operatorilor economici de promovare a produselor și serviciilor de piață, precum și dezvoltarea și modernizarea activității comercianților și prestatorilor de servicii de piață. Activități și cheltuieli eligibile: echipamente IT; cititoare pentru cod de bare; cântare electronice: aparate de marcat electronice fiscale; echipamente tehnologice, mașini, utilaje și instalații de lucru – inclusiv software-ul aferent -, aparate și instalații de măsurare, control și reglare; investițiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci, software pentru comerțul on-line sau pentru desfășurarea activităților de comercializare a produselor și serviciilor de piață; mobilier; autoutilitare; certificarea unui sistem de management al calității /mediului /sănătății și securității ocupaționale /siguranței alimentelor; website; participarea la cursuri de instruire; achiziționarea de spații comerciale de comerț sau prestări servicii în legătură directă cu activitățile codului CAEN pe care se accesează programul.
Programul de microindustrializare. Obiectivul Programului național multianual de microindustrializare îl constituie susținerea investițiilor în sectoarele economice prioritare, creșterea volumului de activitate și a competitivității IMM din aceste sectoare. Obiectul finanțării trebuie să se încadreze în una sau mai multe din următoarele categorii eligibile: echipamente tehnologice, inclusiv echipamente IT; aparate și instalații de măsură, control, reglare, cititoare pentru cod de bare, cântare electronice, aparate de marcat electronice fiscale; autoutilitare; investițiile în active necorporale referitoare la brevete de invenție, mărci, software-uri necesare desfășurării activității pentru care se solicită finanțare; achiziționarea de spații de lucru, spații de producție; mobilier; website; cursuri de dezvoltare a abilităților antreprenoriale. În planul de afaceri, care se va depune on-line, trebuie justificată fiecare cheltuială în vederea demonstrării necesității acesteia în desfășurarea activităților /subactivităților pentru care se accesează finanțarea. Cheltuielile efectuate de către operatorul economic trebuie să fie în legătură cu fluxul activităților /subactivităților (aprovizionare/promovare, activitatea codului CAEN, distribuție/vânzare), care sunt necesare desfășurării activităților codului CAEN pentru care se solicită finanțare.
Programului pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului. Obiectivul general al acestei scheme de minimis îl constituie stimularea dezvoltării meșteșugurilor și a micii industrii din România, a întăririi clasei de mici meșteșugari și artizani care își desfășoară activitatea individual sau organizat prin intermediul asociațiilor ori al altor organizații, în special în localitățile rurale, dar și în cele urbane, protejarea meseriilor care presupun un număr mare de operații executate manual în practicarea lor și relansarea serviciilor și a produselor realizate de aceștia, în special a celor cu specific tradițional, inclusiv obiecte de artă populară și artizanat, promovarea acestor produse și servicii pe piețele naționale și internaționale. Programul urmărește, prin organizarea unui târg național pentru artizanat și
meșteșuguri, susținerea micilor meșteșugari în promovarea produselor proprii și conservarea și stimularea promovării mai largi a tradițiilor autohtone prin: câștigarea de piețe externe noi pentru acest tip de produse și servicii; stimularea cererii interne de servicii și produse, care presupun un grad important de prelucrare manuală; creșterea vizibilității pe piață atât a meșteșugarilor, cât și a produselor și serviciilor furnizate de aceștia; îmbunătățirea accesului meșteșugarilor la informații de piață și facilitarea valorificării acestor informații; dezvoltarea contactelor de afaceri și stabilirea unor legături parteneriale; promovarea serviciilor și produselor realizate apelându-se la tehnologii tradiționale și având o componentă de prelucrare manuală semnificativă.
Programul UNCTAD/EMPRETEC România. EMPRETEC este un program internațional pentru dezvoltarea și sprijinirea antreprenorilor, desfășurat sub egida Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD). Programul se adresează antreprenorilor existenți sau potențiali precum și top managerilor, inclusiv specialiști din organizații publice sau private presupuși a se comporta de o manieră antreprenorială sau managerială. Obiectivele programului sunt: susținerea dezvoltării întreprinderilor mici și mijlocii, crearea de noi locuri de muncă, creșterea numărului de întreprinderi mici și mijlocii capabile să facă față competiției și forțelor concurențiale în condițiile globalizării piețelor. Produsul de bază oferit participanților la program este atelierul de lucru pentru dezvoltarea competențelor personale antreprenoriale dezvoltat de Universitatea Harvard împreună cu Management Systems International și McBeer & Co, ce se va desfășura pe parcursul a 9 zile calendaristice.
Programul Start-Up Nation. Prin acest program se vor acorda fonduri nerambursabile de 200.000 lei pentru firmele înființate după 30.01.2017 care realizează o activitate non-agricolă în mediul urban sau rural. Vor putea aplica pentru acest programul toate societățile comerciale înființate după data de 30.01.2017. În program nu vor avea acces entitățile de tip PFA, II, ONG. Codul CAEN pentru care se solicită finanțarea trebui să fie eligibil în cadrul programului conform unei liste de coduri CAEN ce va fi specificată atunci când se va publica procedura de accesare a programului. Nu există limită de vârstă pentru acest program de finanțare. Ajuns la a treia ediție, în anul 2020 a fost bugetată suma de 1 miliard de lei, ceea ce ar putea permite finanțarea a până la 5.000 de firme, la o valoare maximă de câte 200.000 de lei a ajutorului nerambursabil.